//
du läser...
Allmänt

Värdet bestämmer inte priset

Mona LisaEgendom har det värde den är försäkrad för. Genom att sätta ett försäkringsvärde på något är föremålet värt det som föremålet är försäkrat för om något skulle hända som gör att föremålet ska ersättas för, helt eller delvis. Men det betyder inte att föremålet är värt något. Det kanske inte ens går att sälja. (Eller vara till salu) Förvirrande, inte sant?
Det finns sådant som är för värdefullt för att vara värderat. Ett sådant föremål är tex Mona Lisa av daVinci, men den är försäkrad ändå såklart, med självrisk och allt. =)

Ett värde är inte detsamma som ett pris. Vad något kostar har alltså ingenting att göra med vad något är värt. Vi säger att du inte har ditt hus värderat men säljer det för 2 miljoner ändå. Då blir köparen jätteledsen när inte försäkringsbolaget vill värdera hans nyinköpta fastighet för den summan, eftersom försäkringsbolaget anser att den bara är värd 100.000 kronor. Men det tycker såklart inte köparen som har betalat 2 miljoner och låter köpet gå tillbaka. Tji fick du.

Fast det kunde förstås vara värre. Det kunde vara tvärtom. Du kunde nämligen ha bott i ett gammalt hus, och levt på din änkepension. Du är så pass pigg att du klarar dig själv. Du hugger din egen ved fortfarande och handpumpar vatten ur brunnen på gården som du alltid har gjort. En dag får du ett brev som säger att din fastighet är värderad till 12 miljoner. Din gamla försäkring är värdelös och du måste ta en ny som uppgår till… *astronomisk summa* Till det kommer den fastighetsskatten som nu är omräknad och baserad på det nya fastighetsvärdet. Att kåken är värd ett par hundratusen spelar igen roll, marknadsvärdet på huset har stigit för att cityfolket vill köpa LÄGET. Ditt hus står på det läget. Det är bara att flytta det, om du inte vill bli vräkt – bort från gård och grund och tacksamt stå och bocka och niga och knyta handen i byxfickan när så det fina herrefolket flyttar in.

Eller det kunde vara ännu värre, det kunde vara tvärtom-tvärtom, du kunde nämligen ha varit en krösus som när du flyttat in i ditt 12 miljonershus som inte är värt mer än 100 000 kronor kommer på att fastighetsskatten är alldeles för hög. Den borde inte alls finnas. Och om det ska finnas ska den inte vara baserad på husvärdet/marknadsvärdet/LÄGET. Att käringen du kastade ut när du tvångsköpte ut henne inte heller ville betala för att hon inte hade så mycket pengar, tycker inte du är detsamma som att du inte vill betala – skillnaden är att du vill behålla dina pengar, INTE att du inte kan betala. Så det så. Hur orättvisorna landar beror på perspektivet och att du blir utdriven ur ditt hus tar du personligt eftersom du anser att de bara är ute efter dina pengar. Och inte bara det, du räknar illkvickt ut att eftersom fastighetsskatten är så hög och blir allt högre i takt med att den lilla viken vid vattnet blir allt mer populär, kommer ingen att ha råd med att betala den och därför kommer huset/LÄGET att bli värdelöst. Det får inte ske. Därför hotar du nu att flytta till nåt annat land där inte staten och bankerna kan nå dig om du måste betala.
Det tycker jag fler ska göra! Hota staten med flyttslogans. Man mår så bra av att ta ställning se. Jag som gammal norrbottning minns tiden då vi travade omkring med den här knappen ; ”Jag flytt int” *nostalgisk*

Beställ därför knappen av mig: ”Jag flytt” (pris 30 kronor styck, värde 5 kr/st )


Och på tal om tacksamhet:
Om jag ägde någonting så fint som ett uns tacksamhet skulle jag självfallet överösa den stackars krälande överklassen som så villkorslöst ger bort allt de har för att andra ska få leva ”gratis”.

Tant Rasch – bättre än choklad

Annonser

Om Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: