//
du läser...
Allmänt

Förhandstitt på Internetuniformen 2009


Jacka från smartgirl nu 699kr

Hör här. Jag har bestämt mig för att göra något vettigt av mitt liv och bli en mer NORMAL människa, en sån där som har koll på modetrenderna av våra världsledande kläddesigners.
Som tur var räckte det med att göra research i min egen garderob för att se vad som behöver göras.  Därför kan ni lika gärna få veta det nu direkt – jag kommer att vara supertrendmodern igen – redan nästa vinter. Det ni! 🙂

Den konkreta slutsatsen har jag som 60talist som växte upp som trendriktig ungdom under 70 och 80-talet, dragit efter att ha stött på de förfärliga skinnjackorna som hängt i parti och minut i varenda klädbutik under höstvintern. De här jackorna har man sakat många år på secondhandbutiker och nu plötsligt är de senaste mode.

Ingenting nytt under solen, som det heter. Modetrenderna, mönster och färgdesign går i cirklar. Man blir inne så där vart 10 år, eller nu så kanske man blir det vart 5:e?

Nu saknas bara återkomsten av ”pläbbarna” Minns ni dem? De svarta eller bruna playboyskorna i var det…mocca? Med rågummisula.  Hur kommer det sig att inte de har blivit supermoderna igen. ALLA hade dem. Och träskor. Även mitt i vintern hade många dem. Med handmålade peacesmärken, hjärtan eller amerikanska flaggor som man målade på.  Och hälften av norrbottensungarna hade näbbstövlar med korta skaft också. Folklore typ. Och så band man lapska trollband runt vristen på dem. De var sååå snygga och mycket sköna. Praktiskt hala också. Vi brukade hånka baki bussen till Hertsön på dem. Livsfarligt!

Och ”workloret”, de där högskaftade arbetskängorna som man hängde fram jeansplösen i om vintrarna så att man slapp blöta ned fållen på de breda jeansbenen. Som man för delen SJÄLV förlängt med nåt coolt färgat band, kanske allt det är på tillbakagång? Och så kom de kängorna med platåsula. Å vad SNYGGT man tyckte det var! Snävsnäva jeans var inne. Det är det nu med men då, på den tiden, fanns det inga stretchjeans. Huvva! Vi får hoppas på att de där jeanstygstiderna INTE kommer tillbaka.

Nu är ju visserligen jag uppväxt i Norrbotten. För övrigt samtida med Mikael Niemi, om än inte med vare sig honom eller i Pajala. Usch förresten. (Flash back) Minns ni Gällivarehänget? TOPPMODERNT idag på varenda grabb. Och högvattnet. Väntar du högvatten?-byxorna. Trendriktiga värre nuförtiden.
Fast det var säkert större skillnad på modet i Luleå och Lund på den tiden än det är idag, om man jämför med Luleå och vart som helst i hela världen där det finns ungdomar med tillgång till Internet. Så kanske det inte var så himla många 60-talister som gick omkring med pläbbar i Stockholm eller i Bengtsfors. Jag har faktiskt ingen aning. Däremot vet jag att Tyskland låg ungefär 2 år före Sverige på den tiden modemässigt. (Källa; Min minnesbild ur Burda)

Piercingmodet har också förändrats en del mot då. Bland annat så var det uppseendeväckande.  Idag ser man det inte längre. Både min äldsta och yngsta dotter har kommit hem med en ring i näsan vid 15 års ålder och jag har inte märkt det förrän flera dagar senare. Fast det finns det i och för sig orsaker till. Min uppmärksamhet är inte den bästa. Men ALLA har ju liksom sånt där så idag är det antagligen mer onormalt att INTE pierca sig om man är tonåring.

Men vad gäller piercingen a´la 77-78...  Killarna aktade sig för att pierca öronen. Hade man ringen i fel öra var man bög. Att vara bög var detsamma som att man tiggde stryk.
Jag minns ett par stycken tjejer på Norra (Örnnässkolan) som hade säkerhetsnålar självgenomtryckta i kinden som satt i mungipan. Men de flesta som skulle va lite punkiga hängde dem försiktigtvis i öronhängena som smycken istället. Värstingarna ritade sina jeansjackor och jeans fulla med tusch.  Nitar var också vanligt. Stjärnor och hjärtan som man fick handtrycka fast. Fan vad man rev sig på dem. Vi pysslade på och nitade och sådant själva för sånt vi ville ha fanns inte att köpa. Inte som idag, då man tom kan köpa färdigsönderrivna kläder som kostar multum. och våra ungar behöver sånt de inte visste att de ville ha. Och kanske inte heller kommer att komma på att de vill ha…

Det är ju förresten helt sjukt att klädtrenderna har avlivat all kreativitet hos ungdomarna numera. Det måste vara ”köpes”, gärna superdyrt –  annars är det töntigt och fult. Tom de grupper av ungdomar som anser sig vara de mest revolterande går till egna klädkedjor och använder de färdiga loggor som modeinsustrin serverar dem. Och vi föräldrar betalar. Inte undra på att det finns emos. Emo-outfit är ju så snyggt ju! 😉
Vi, 60 och 70-talisterna som förr med stor skaparglädje prydde glamourbomullströjor, som bara nätt och jämnt hängde uppe på ena axeln,  med silvrigt bokmärkesglitter och discopaljetter, funderar inte ens över om vi inte borde trava iväg till närmaste pysselbutik istället, när ungarna därhemma (ålder egal) anser att jeansen för 999 kronor som de fick förra veckan och var så lyckliga över, nu är så tråkiga och o-nya.

Så för att knyta ihop säcken:
Förhandtitt på det kommande klädmodet behövs inte.
Det kommer inte att komma NÅGONTING nytt.

Det behövs heller inte nu när världen har blivit så praktiskt liten att den ryms på ett litet usb-minne.
Istället kommer exakt likadana kläder, kopierade med tillagda attribut från svunna tiders kreativa hempysselmakare, från exakt samma klädkedjor och designers, att bäras av ungdomar och andra trendkänsliga människor runt om i världen.

I år, nästa år och i fortsättningarnas fortsättningar.

Med andra ord:

Den världsomspännande lanseringen av  Internetuniformen är genomförd.
Mer non-kreativ än någonsin!

Nu vet ni det.

—————————————————————–
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
—————————————————-

Annonser

About Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

3 thoughts on “Förhandstitt på Internetuniformen 2009

 1. Word!

  Fast jag tror att jag var 16.

  Posted by Martina | lördag 13 december 2008, 7:47 e m
 2. Näbbstövlar var inne även i stockholms förorter, kompletterade med mahjongjacka och palestinasjal!

  Posted by Raggoparden | måndag 15 december 2008, 12:42 e m

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: