//
du läser...
ADHD - NPF, Damptanterna

Dampnytt om Damptanterna – the Authentic

Nu, hörninini, drar det nog snart igång på Damptanterna – the authentic så jag skriver det här inlägget för att slippa lusa ner den bloggen med en massa överinformation som inte behöver stå där. Bara för att den står igång behöver den inte vara välfylld med intressanta grejer redan i kväll.

Det talas ju alltid så negativt om stämplar när man nämner neuropsykiatriska diagnoser, eller hur? Så vad är mer passande att använda som symbol för sitt samhällsengagemang av en damptant än just en stämpel.

Denna Award (Ett slags tack-diplom) gjorde jag för att damptanter ska kunna stoltsera med sin eller sina bedrifter, när man delat med sig av det samhälleliga engagemang man lägger energi på, på Damptanterna – the authentic.

Och håll med, nu när ni förstår att vi inte bara äger uttrycket DAMP utan även har rätt till en stämpel, visst känner ni väl en oändligt stor, nästintill **** lust över att få känna er stämplade? Att nästa gång någon påstår att det är fruktansvärt hemskt att sätta en stämpel på människor ” kunna säga; ”Vadå hemskt? Jag har lagt ner ett otroligt massa tid och engagemang för att få min stämpel”.

Jag har börjat komma mig för att skicka ut lite skribentinbjudningar till några damptanter här och där och eftersom jag har problem att prioritera så blir ju tyvärr alla lika viktiga att skicka inbjudan till och DET går inte, jag måste ta det lite easy så det inte blir bara blaha blaha som det kan bli om man får ADHD-bråttom. Det är flera kvinnor som har hört av sig och lovat bidra med material. Men det görs inte i en hast. Det behövs lite underlag för en bra debattinsändre till sin tidning, om man nu inte har material som ligger drällande överallt (bara som ett exempel). Hjälp gärna till att sprida detta, och ta gärna kontakt med mig om du undar vad du egentligen behöver göra för att få en sån fin stämpel..

Jag har även mailat en dam som kanske inte har egen diagnos, men hon skriver och kan det här med bokstäver, har gjort och gör ett otroligt arbete på mycket uppmärksammade och användbara sätt för och om barn och vuxna med NPF – samt har ett himla humör. Jag hoppas sååå att hon vill ställa upp.

Frk Förster mailade mig länken som mymlan lagt ut om den här samhällsengagerande bloggen på bloggvärldsbloggen som en liten blänkare

Jag håller givetvis på satt samla ihop lite material som jag kan lägga ut. Sånt som finns och sånt jag vet kommer. På tisdag kommer en intervju i Aftonbladets bilaga med Miriam Jaakola som är en damptant (på stan) här i Norrbotten. Hon är för övrigt ordförande i Attention Norrbotten. Mirre bloggar inte, men håller till på Facebook – där hon kommer att placera sin damptantsstämpel, var så säkra.

Anna Kettner mailade en länk till ett nyhetsinslag från stockholmskanalen ABC som jag lade in i kommentarerna på Damotanterna the Authentic under Vi påverkar, om utredningsköerna i Stockholm där hon intervjuades som (kändis)vuxen med egen adhd-diagnos. De är så långa de där köerna, sade nyhetsuppläsaren,  att läkarna skickar ungarna som behöver utredas för adhd och asperger till Uppsala och det var katastrof, att behöva göra en sån grej. Anna sa ju bara vettiga saker såklart, men som norrbottning häpnar man ju helt klart över när läkaren som intervjuades efter inslaget flera gånger sade att det finns specialistmottagningar som har all den där spetskompetensen som hon radade upp fanns i Uppsala, överallt i Sverige utom i Stockholm.. *mua ha ha*

oj, nu blev det så där långt igen. Det får bli allt för idag. Tjo!

Annonser

About Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

9 thoughts on “Dampnytt om Damptanterna – the Authentic

 1. Du den där läkarn fick jag damp på…
  Är hon utredd?

  Något som slår mig när jag tittar på inslaget, om jag försöker se med NT-folkets ögon, (hur man nu gör det, eftersom jag omöjligen kan klara det då jag inte tillhör den kategorin)

  När jag tittar på intervjun med Anna Kettner, lägger huvet på sne, lyssnar riktigt noga, så hör jag amatör-vetarna surra i öronen ”aldrig att hon har ADHD, då kunde hon aldrig sitta o prata sådär i tv”

  Anna Kettner får fram så otroligt mycket, som säger så otroligt mycket, under väldigt kort tid.
  Jag vet inte om jag kan få fram, vad jag egentligen menar.
  Men det jag hör omkring mig, är att man KAN inte ha ADHD etc, om man som tex Anna Kettner har ett arbete som hon har.

  Jag hör omkring mig, att man KAN inte ha ADHD om man pluggar på universitetet, man KAN inte ha ADHD om man ena dagen kan gå i skogen och hugga träd, och nästa trä pärlhalsband med stor koncentration.

  Det finns så mycket självutnämnda ”amatörpsykologer” som anser sig veta hur en människa med ADHD (eller för allan del andra diagnoser.. på tal om allan) *harkel* fungerar, klarar och lever.

  Jag känner att det är väldigt mycket fokus på hur barn med npf som inte får stöd tidigt, kan hamna snett, och i utanförskap.

  Om vi kunde vända fokus till de som har lyckats, TROTS en trasslig skolgång/barndom, som tex Anna Kettner, skulle det då inte hjälpa barn och deras föräldrar att få bättre tillit och energi att kämpa på ett annat sätt än idag, när många sliter ut sig och tappar hoppet inför framtiden?

  För alla trista siffror om utanförskap och marginalisering i samhället, som dessa barn riskerar att hamna i, tar liksom udden av alla dessa fantastiska förmågor och möjligheter som dessa barn besitter, men som ingen ser i kampen mot just detsamma?!?!

  Behöver vi inte vända fokus lite, mot möjligheterna istället för att jaga det som inte finns? Vi hamnar i träta, om kompetenta utredningsenheter, rätt stöd i skolan, osv osv istället för att SE varje barns unika kompetenser och möjligheter där barnet befinner sig just IDAG, här och nu. Ja, och vuxna också naturligtvis, SE vilka förmågor, vilken kunskap som många av alla de med npf besitter och har.

  Om jag fick använda min överskottsenergi till att utveckla stödet/hjälpen till dessa barn, istället för att kämpa för att FÅ stödet/hjälpen, hade vi varit i en helt annan situation än vi är idag, jag och min underbara son.

  Eller vad tror ni??

  Posted by majsan67 | fredag 5 juni 2009, 12:40 f m
 2. Nu blir jag nyfiken på vem den hetlevrade icke-diagnostiserade damen är. 🙂

  Posted by Alfapetsmamma | fredag 5 juni 2009, 5:38 e m
 3. Hade inte läst inlägget/kommentaren ovan mig innan jag skrev, och nu blev jag lite i gasen. Jag har solklar ADHD och har både jobbat och tagit akademisk examen och nu när jag är sjukskriven så pärlar jag mesta delen av tiden.. Kanske det kan skyllas på aspigheten jag också har i mig, iofs.

  Allvarligt talat, det är skitviktigt att det kommer fram bättre att man med ADHD inte behöver vara en f.d missbrukare och kåkfarare, även om såna finns (i synnerhet odiagostiserade ohjälpta personer..) och att man med AS inte behöver vara säg en kallblodig seriemördare som på lediga stunder från seriemördandet samlar på Märklin-tåg-set..

  Posted by Alfapetsmamma | fredag 5 juni 2009, 5:43 e m
 4. Tjenare tjejerna. Jag håller verkligen med er, det är helt underbart att en toppolitker går ut och berättar att hon har ADHD-diagnos och dessutom ser till att ha skaffat sig hjälpmedel för att hantera den.

  Jag skulle verkligen själv behöva ha det slags arbete Anna Kettner har och då menar jag inte att jag skulle vara i den politiska hetluften, utan jag menar att ha den förmånen att få arbeta med det jag brinner för UTAN att behöva bekymra mig för omkringfixet, t.ex det administrativa som en sekreterare eller vad det nu kan vara som kan hjälpa henne att prioritera (pga att det ingår i det jobb hon har).

  Majsan, det är just det där fokuset att se att man kan åstadkomma jag önskar att vi börjar inrikta oss på vi Damptanter. Och det på ett konkret vis. Även om det kan bli en stor utmaning att vara tvungen att lämna den personliga känslan åt sidan.

  😉

  Posted by Tant Rasch | fredag 5 juni 2009, 8:49 e m
 5. Vad sägs om Anna Wahlgrens prat om ADHD och centralstimulantia då? Önskar nån kunde ge svar på tal, jag får mest känslan av att implodera när jag läser jag.

  http://www.familjeliv.se/Live_chat/chat.php?event=12

  Posted by Alfapetsmamma | måndag 8 juni 2009, 8:13 e m
 6. Hej Alfapetsmamman: Jag vet inte riktigt vad du menar. Tänkte du att du skulle vilja göra ett debattinlägg riktat till henne?

  **
  Själv gillar hennes metoder. Och har struntat högaktningsfullt i att läsa allt som ställer hennes tankar om familjeliv i skvallerdager.

  Faktum är att det var hon som lärde mig, genom att berätta om andras och även dela med sig om sitt liv och hennes syn på barn”uppfostran” vad en mamma ÄR. Om hon så vill. Det handlar helt och hållet om att prioritera. (Vilket jag gjorde när de minsta kom. Med ettan gjorde jag som jag förväntades)

  Å inte vet jag vad andra känner, men hennes ”Barnaboken” är en oerhört befriande (bibel)bok för den som känner att alla underliga krav på hur man måste följa alla dessa regler som vårt samhälle sätter upp för att ses som en exemplarisk förälder.
  Men nu kom jag nog från ämnet..

  Posted by Tant Rasch | lördag 13 juni 2009, 3:29 e m
 7. Aha, du gick aldrig in på länken? Det handlar inte om att skvallra om henne och hennes livsval och metoder, det handlar om att hon säger Ritalin och Concerta är knark. Knark är skit som säljs på skolgårdar. Ritalin och sånt är hjärnförändrande osv osv.

  Hon ska- och där går vi iofs in på skvallerbiten- vara med i nåt som har anknytning till scientologerna.

  Då kan man ha skrivit hur bra som helst om att buffa barnen i rumpan tills de sover, då har man gått långt över gränsen för min del… Därav länkandet här, till dig.

  Posted by alfapetsmamma | lördag 13 juni 2009, 9:55 e m
 8. Hej Alfapetsmamma, jo AW lär vara vad jag hört ”stolt medlem” i ”Kommittén för mänskliga rättigheter” vilket kan låta bra om man inte vet att det är en del av Scientologerna och inte handlar om mänskliga rättigheter som de flesta tänker på dem. Utan bara att prata om den farliga, farliga psykiatrin som vill droga alla, de har även kommit med käcka teorier som att det var psykiatriker som låg bakom 9/11.
  Jag har inga länkar just nu klockan är tre på morgonen och jag är lite luddig i huvudet.

  Angående inlägget, fin stämpel sån vill jag ha, man jag har bara orkat skumma inlägget får jag erkänna p g a min luddiga hjärna, återkommer till den här posten för att se hur man skall göra för att få en så fin stämpel, ifall jag kommer ihåg det d v s

  Posted by vegangeekgirl | tisdag 16 juni 2009, 3:10 f m
 9. Jag måste nog ta ett snack med AW. För det finns knappt nån som är mer dampig än hon?

  ‘snilleblixt!*

  Vi skulle ju kunna påverka henne till att bli vår infiltratör!

  Posted by Tant Rasch | tisdag 16 juni 2009, 9:19 f m

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: