//
du läser...
Allmänt

Jag håller med Linda Skugge

Ja, jag håller faktiskt med Linda Skugge om en hel massa saker som hon skrev i den här artikeln som i stort handlar om att hon anser att det inte är politikerna som ska vaska fram jobb, utan det är ungdomarna som som ska ut och söka dem själva. Kommer tillbaka till det sen.

Att det finns jobb för ungdomar, håller jag också med om. Hörde t.ex om att det fanns nåt kassörskejobb på några timmar i veckan på nån av stormarknaderna här i stan för nåt halvår sen som det var över 1000 sökande till. Undrar vem som fick det…

Jag är den första att erkänna att jag inte har en aning om hur lätt det är att få jobb för ungdomar i Stockholm där Linda Skugge bor – och som ligger som lite avsides från Luleå, Norrbotten räknat. 100 mil. Till att börja med alltså. Norrbottningar har i alla tider åkt till Stockholm (och andra delar av södra Sverige) och jobbat i perioder om inte annat, därför att ”vi” brukar ha lätt att få anställning där och gärna vill se oss om litegrann. Själv bodde jag i västergötland i 8 år och hade inga problem att få jobb eftersom jag jobbade inom serviceyrken och var norrlänning, dessutom tog jag gärna på mig jobb som andra backade på. Jag har ju inte ADHD för inte. Däremot var det ju svårt för mig att jobba på nätter och kvällar eftersom jag var ensamstående mamma. Jag engagerade mig fackligt också, men det var svårt att jobba fackligt inom städsektorn för det gick fan inte att va borta från jobbet när man som jag jobbade på hemliga anläggningar.  Skit, jag känner att det här inlägget kommer att bli långt…. Nåni.

Stockholmarna som är uppväxta i sin stad verkar däremot inte våga sig långt från föräldrahemmet. En och annan hittar på att komma upp här och fiska, vissa gör film men sen åker de hem… 08-orna är helt enkelt mammagrisar vad det verkar. Så för att va lite krass, från min norrbottniska synvinkel sett är den ständigt pågående bostadsbristen i Stockholm en bluff, den som går ut på att man måste hosta upp flera hundra tusen svart innan man kan ta över ett hyreskontrakt. Herreminje, det går faktiskt att bo på fler ställen än i gamla stan, Östermalm och kring Stureplan. Vet inte om man kan bo på Stureplan i bokstavlig mening i och för sig, men kändisarna vill väl ha nära hem efter krogkvällarna så jag antar det. Hm, kom från ämnet.

Ska börja med att säga att jag inte har en aning om vart Linda Skugge själv står politiskt, men jag har svårt att tro att hon är något annat än tvärhöger, fast jag är inte säker på om hon skulle rösta på M om hon kunde rösta på sig själv (ja va fan, säga vad man vill om henne men jag tycker att hon är kul emellanåt och det just på grund av att hon är så självupptagen!)  …Så kanske röstar hon på PP också, men bara i kommunalvalet. Just för att piratpartister är åsiktsmaskiner. Själv är jag sosse och röstade på Rättvisepartiet Socialisterna fram till förra kommunalvalet, för äldsta dottern som var den enda som engagerade sig politiskt då, var under 18 och fick inte rösta. Rättvisepartiet var starka i Luleå och räddade vårt områdes skola så att den slapp läggas ner.

Det är ju lite småroligt också, att moderaterna fortfarande har som en väldigt viktig punkt att de ska vaska fram de där jobben, eftersom deras metod går ut på att öka klassklyftorna och se till att låginkomsttagare börjar se sig själva som bidragspatrask som ska skämmas. Alliansen, men i första hand moderaterna är verkligen mästerligt bra på att slita civilkuraget ur människors hjärtan.

Så egentligen… är det några som borde skämmas så är det Folkpartiet och Centern. Fan – låta sig frotteras av moderatpacket på det där viset. Antagligen gråter de en skammens tår varenda kväll de lägger huvudet på kudden. Det tror då jag i alla fall. Jag är säker på att de inte trodde att det skulle bli som det blev i allafall… Men nu måste de sitta och nicka med. Det är nästan, men bara nästan som jag tycker lite synd om dem.

Kristdemokraterna vet jag inte riktigt vad jag ska tycka för något om. De gör en jävligt bra affischkampanj detta valår, det tycker då jag, och deras ledare är en ”spitting image” av Alf Svensson, med den skillnaden att Göran Hägglund uppvisar ett kroppspråk 😉 Men de har liksom alltid varit såna. Jag kanske är orättvis nu, eller jo det är jag… men jag ser KD likt ett kafferep som man bjuder prästen till när man blivit jättegammal och börjar oroa sig för vart man kommer att hamna i livet efter detta.

Kom från ämnet. Nå, Linda Skugge slänger sig in i valdebatten och det finns sånt jag inte håller med henne om också. Som det att ungdomsarbetslösheten är en bluff till exempel. Det är ju rent svammel från hennes sida att påstå nåt sånt, men hon kanske räknar med att ungdomarna kan svartjobba och att arbetsgivare hellre provanställer en 17-åring att jobba på det lokala ICA-haket istället för en 35-åring eftersom tonåringar sällan behöver försörja hela familjen och är glada för att ha jobb i några månader innan deras provanställning tar slut och de ändå skulle vilja pröva nåt nytt…

Jag vet att det finns tonåringar och unga vuxna som inte ser en framtid som grillbiträde som nånting coolt. Det skulle f.ö inte jag heller göra om jag hade utbildat mig i flera år på universitet och det visar sig att jag det inte finns jobb inom mitt yrkesområde, och att jag måste flytta till Malmö för ett osäkert vikariat medan partnern stannar hemma med småbarnen för att han eller hon faktiskt har ett arbete. Jag retade mig ofta på att folk kunde vräka ur sig att de aldrig skulle kunna tänka sig ett städjobb eftersom jag jobbade som lokalvårdare i massor av år på olika ställen, mest städentreprenad faktiskt. Och lager.

Lokalvård är ett skitbra jobb, om uttrycket tillåts, men det är jääääävligt dåligt betalt och så fucking statuslöst! Man blir fan behandlad som skit när man skurar toaletter. Folk låtsas inte se en. Ingen jävla uppskattning, inte ens i lönekuvertet.. Däremot, var någon borta en dag så då blev det ett jävla liv. Men att komma och säga att det finns jobb överallt bara man kan tänka sig att ta vad som helst är totalt fel. Det finns inte tex städjobb åt alla. Det VET jag.  Inte heller grilljobb. Det finns inte gatsoparjobb och inte heller diskjobb. Inte ens om man skulle jobba gratis. Särskilt inte då.

Till exempel – om man skaffade sig ett jobb som en sketen butiksbiträdestjänst i den lokala smyckebutiken. Vilken juvelerare skulle lita på nån som jobbar åt denne som man visste inte klarar sig mer än nån vecka på det man betalar honom eller henne i månaden? Okey, kanske det var ett dumt exempel, men ni fattar va?

För folk som har utgifter, vare sig de är unga eller gamla, måste tjäna ihop så pass att de klarar sig och ju yngre desto mindre erfarenhet och desto mer handledning måste de ha. Inte anställer arbetsgivare folk som inte är självgående inte. Speciellt inte mindre företag. Lärlingsjobb.. nja kanske. Men jag undrar jag.. Det krävs fortfarande handledning och till det krävs det tid. Som kostar pengar.

Jag tror inte att det finns jobb som man får lön för så det räcker åt alla. Hur ung(domlig), entusiastisk eller företagsam man är. Jag tror inte ens att alla människor kan försörja sig själva, inte bara för att det inte finns arbeten som de klarar av. Jag vet bara att alla människor vill arbeta, däremot inte på alldeles för stor bekostnad av sin hälsa och sin familj. Man måste kunna försörja sig på sitt arbete och dessutom vara trygg i förvissning om att om något händer som gör att man inte klarar av att försörja sig, som att man blir sjuk tex, då ska man kunna bli det utan att bli utfryst av statsministern och hans regeringskollegor som tror att man simulerar.

Visst, det finns säkert många ungdomar som säger att de inte vill jobba med vad som helst men så har det alltid varit egentligen. Förr eller senare ser de flesta till att släpa sig till det där skittrista jobbet eftersom man vill kunna bestämma över sig själv. En del undrar såklart varför man hoppade gymnasiet för att man inte gick klart skolan eller inte fick godkänt i nånting för att man var dyslektiker Just ja, man skulle ju ändå bara städa till nån rik moderat, till det behövs ingen utbildning. Och världen består ändå av alldeles för många revisorer och advokater. Och reseledare.

Är det NÅN som har idats läsa det här spretiga inlägget och har nåt att tillägga eller så, gör det! Det vore roligt! Själv tappade jag både tråd och poäng för en stund sen  Hm…hur ovanligt är det? Nå, spelar roll – tappade trådar kan man hitta igen om man letar. Och vadå poäng egentligen, jag listar ju upp massor av poänger här ovan, tänk själv.

🙂

Annonser

Om Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

En reaktion på ”Jag håller med Linda Skugge

  1. Jajamensan, morgondagen bjuder alltid på en ny dag 😉
    Nä, jag orkar inte läsa långa inlägget nu! Men sen, skall bara 😛

    Publicerat av Barnens Hjältar | torsdag 2 september 2010, 7:42 e m

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: