//
du läser...
Allmänt, Pengakoll

Tapetbyte – igen

DSC00018

På gång: Tapetsera och måla om köket på ca 15 km2 i min hyresrätt.

Faktiskt egen kostnad. Ca 300kronor. Bofonden/tapeter, ca 700kr. Kvar: Ca 800kr.
Bofond/golv finns det drygt 16 000 kr på och övrig målning/persienn ca 4000kr.

Tidsåtgång: 3 månaders funderingar om tapetsering eller inte tapetsering. 1 månads väntan till Borosans katalog för 2011/2012 lades ut. 2 snart 3 veckor av gruvande inför att måla taket, trots att jag börjat riva de gamla lager av tapeter som sitter löst och måste bort för ett bra resultat. Det kommer förmodligen att ta en vecka i min takt… Spackling: Kanske en halv dag. Slipning: Blir förmodligen uppdelad på två, tre dar pga att jag inte har kvar slipmaskinen och måste göra detta för hand och det är MYCKET pga underjobbet som måste göras, inklusive borttagning av slipdamm för det är ju liksom i köket där man lagar mat.
Takmålning: 1 dygn inklusive torktid. Tapetsering. 1 dag inklusive städningen.

Summa tidsåtgång: Ca 4  månader varav 14 dagar av dessa räknas from bortrivande av gammaltapet tom städningen efter tapetseringen. Det blir i runda tal.. 3, högst 4 dagar. För vem räknar allt det andra?

Målarfonden har jag planerat att tömma för att måla om och spåra köksluckorna, men det kostar ungefär 5200kr just nu inklusive allt, därför får det vänta till övrigtfonden täcker det. Blir det “kris” pga Lulebos affärer tömmer jag den pronto för det är bara spårningen av luckorna som bofonden inte täcker ännu.
Golvfonden är jag kluven till att göra nåt åt, det är så satans jobbigt och tapeterna kan bli förstörda, men skulle Lulebo få för sig att sälja det här området OCKSÅ kommer jag att slipa och lacka v-rumsgolvet omedelbums och blir det över något efter det så får det bli att slipa linoleummattor till den sista kronan ock. Jag litar inte ett smack på de privata bolag samt dotterbolag de sålt till hittills och jag har goda skäl till det anser jag. Men det får bli ett annat blogginlägg. 

Ja, vem vet, vare sig hyresgäster eller deras egen personal får veta nåt förrän försäljningen redan är gjord och de har redan sålt massor av lägenheter på andra sidan området till ett privat fastighetsbolag. Men efter att ha avyttrat flera områden (i panik?)  så verkar de ha lärt sin läxa efter ett antal bråk och tidningsskriverier om deras dolda agenda har de låtit bofonderna ligga kvar vid försäljningen av de senaste fastigheterna och samarbetar med de nya ägarna ett par tre månader extra.  

Efter en hel del funderande bestämde jag mig alltså för att tapetsera om i köket själv. Igen. 3:e gången gillt i detta kök även om jag “bara” tapetserat över fondväggen förut.
Bofonden täcker inte alla kostnader för målning och tapetsering av ett helt rum ännu, men man har möjlighet att kvittera ut färg, tapeter, spackel och lim och göra arbetet själv. Arbetskostnaden blir därmed 0 kronor och inte 3000 kr vilket jag i och för sig tycker är rätt billigt för två dagars jobb med ett förbestämt godkänt resultat om man tänker efter vilka vedermödor och oro de besparar mig, även om de har proffsgrejer till sin hjälp och inte tar finstädet efteråt. 

Jag kvitterade ut grejer för ca 700kr för drygt 2 veckor sen och tog en rulle extra som jag kan lämna tillbaka utifall om att den blir över eftersom medaljongmönstret drar 53cm extra per våd och jag är kass på spillbitsräkning. Däremot måste man betala eventuella verktyg och tillbehör själv och det kan bli dyrt om man inte tänker sig för.

DSC00031 Jag köpte en ny sorts tapetkniv som jag tror kommer att förmildra granatkastningen av min Inre Kapten Haddock. Sen blev det slippapper och en lång takpensel för kanter och sånt. Rollgrejer och sånt har jag hemma. Och även om, hade jag inte betalt så mycket som de tar för sina kit, COOP bygg har himla bra kit som man kan göra underverk med. Det jag inte köpte, tyvärr ska sägas, var en rulle golvpapp. Jag tänkte använda en massa kartongpapp som jag hade ställt ute på altanen “så länge”.,,,men så började det regna som fan så de blev förvandlade till kartonggegga. Men jag antar att de har skyddspapp på Rusta eller Ö & B så det blir att skaffa en rulle innan jag börjar måla taket.

Mer av sånt man behöver vid projekt man satt igång:

DSC00030   DSC00033 

Verktygsjoxet på samma ställe och en tålmodig, nypromenerad och mätt dvärgpinscher.

.DSC00032  DSC00035 

En svart sopsäck till tapetspill samt snabbkaffe, bryggkaffe och kokkaffe nära till hands Och te (jag kan aldrig bestämma mig..)

DSC00036

Torrvaror till bak av färskt bröd att leva på dygnet runt under projektet, det behöver man också – mest för att undvika att blodsockernivån dalar när man glömt käka. Lägg särskilt märke till campinglyktan på den mellersta hyllan. Faktiskt himla praktiskt om nätterna om man får för sig att fylla på och starta bakmaskinen.

Easy Up har jag aldrig satt upp förut men det kan knappast va nån större bizniz. Jag tänkte helt enkelt börja vid det enda synliga hörnet och lägger den första våden ett par centimeter mot nästa vägg, sen fortsätter jag åt bägge hållen. Det som däremot kan bli problem för mig är att man ska förlimma väggen för jag har en tendens att vara alldeles för noga väldigt långsamt om jag vet att resultatet ska vara likvärdigt en fackmans. Men men.. jag får välan ösa på enorma mängder med lim och ta ut mer om jag behöver.    När jag flyttade till Porsön från Svartöstan tapetserade jag nästan genast om den gräsliga fondväggen i köket. Inte för att det var något större fel på färgen men det fanns fyra stora borrhål kvar på var sida om köksfönstret och det var fläckar, revor och rivmärken vid skarvarna som jag retade mig på nå så GU´förbenat! Här kom jag från en totalt nyrenoverad lägenhet för att slippa få flytträkningar och hamnade i ett ett kök som såg ut som en skjutbana. Jag åkte till rusta och köpte ett par rullar och fixade väggen pronto!
Sen bytte jag ut den efter ett tag till en som jag tyckte om. Den första avskydde jag redan efter ett par veckor. 

Det var nog allt för idag.

Eller just ja, alla foton är klickbara upptäckte jag nyss (testar Writer Live). Klagomål på vare sig kvalité eller motiv äre iiiiingen idé att komma med. Vidare; Jag förväntar mig beundrande AAAAAH:n och OOOOOOOH:n samt stående ovationer minst en kvart om dagen i en vecka from idag, från damptanter som tar sig en titt på skafferidelen och ser mina tjusiga datummärkningar. Jag datummärker allt. Jämt. Egentligen borde ni få se min kryddhylla också, där gäller bokstavsordning…

Om Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

%d bloggare gillar detta: