//
du läser...
Allmänt

Breiviks briljanta plan för att bli planetens härskare går nog åt helvete

Anders Behring Breiviks mamma borde skämmas för sin son som sitter i rättsalen och gråter av stolthet när de visar hans egentillverkade propagandafilm. Fast det kan vi nog glömma. Tydligen var hon allt annat än lämplig som förälder (aftonbladet) och enligt pappan som försökte få vårdnaden skulle sonen fara illa i hemmet om han måste bo hos sin mamma (Intervjun i Verdens gang)

Anders Behring Breiviks familj har tydligen gömt sig. Mamman har gått under jorden typ. Syskonen vill slippa frågor om deras bror, massmördaren, Det här låter säkert ganska normalt för oss andra men det är nog allvarligare än så. Norrmän överlag gillar inte högerextremistiska takter.
Såna påminner alldeles för mycket om Adolf Hitler och kriget mot nazityskland när Norge blev tvungen att kapitulera. På det följde det Behring också är ute efter, förbud mot allt annat än den nationalsocialistiska partipolitiken och utslussningen av ickearier överlag, oliktänkande, judar, muslimer och annat som Hitlertyskland ansåg vara fel och orent. Den här massakern som skett i den politiska övermänniskosakens namn är ett varnande exempel på att historien kan komma att upprepa sig.

Jag tänker inte förlora mig allt för mycket  om detaljera kring rättegången mot Anders Behring Breiviks som började idag, för det hinner jag nog med de kommande veckorna. Men jag tycker att vi bör ta in, istället för att avskärma oss från detaljerna under rättegången för det Breivik gjort. Det blir för lätt att förklara det som skett med att karln är sinnesjuk och sen tro att det är nåt som drabbar nån annan på nåt annat ställe.

Oavsett om det hävdas att den där Breivik är psykiskt sjuk eller inte så blir faktiskt inte ”normalt” psykiskt sjuka, tillfälligt psykotiska eller störda på nåt annat vis, politiskt extremistiska massmördare på grund av det. Det som Breivik gjort beror inte bara på nåt så enkelt som att han är psykotiskt skör. Han är ett offerjävlaproffs som försöker höja sig själv på andras bekostnad på samma sätt som de som utfört skolmassakrarverkar ha resonerat; Folk förtjänar liksom inte annat än att raderas från jordens yta när de har varit dumma.
Näe, jag tror att han lever i sitt eget lilla datorspelsuniversum och att han nu äntligen får bekräftelse för att han är en så ”briljant strateg”.

Det jag retar mig på så inihelvete, är att han genom sina ord och sitt handlande  utnämnt sin egen allt annat än felfria person till planetens härskare som vet vad som är bäst för alla och därmed har rätt att de nödvändiga åtgärder som krävs. Till exempel ta ihjäl en massa folk som inte tycker som han. 

Nåni. Jag vill försöka förklara varför jag tror att det är viktigt för Breiviks familj att hålla sig gömda för oss andra på planeten men i synnerhet för sina landsmän. 

Min familj på morssidan kommer från Narvik i Norge. Jag är också född där. Mamma flyttade till Sverige med mig och min lillebror när jag var 3 år. Mamma föddes 1942, dvs mitt under kriget.
Efter världskriget, har min mamma berättat, lät man alla de kvinnor som varit flickvänner och fruar med de tyska officerarna och soldaterna att gå nakna med rakade huvuden genom hela Narvik medan stadsborna stod på trottoarkanterna och tittade på. Om det var exakt så vet jag inte för jag har faktiskt inte kollat upp det, men jag minns att jag frågade mer om det eftersom en av kvinnorna var mamma till min mosters klasskompis.

Jag minns såklart inte varenda liten detalj, men jag har för mig att mamma sa nånting om att en del av de där kvinnorna hade varit farliga ”vänner” för sina grannar. Ett ord från en avundsjuk eller elak flickvän till en hög militär så kunde hela ens familj bli transporterade till ”arbetsläger” så folk hade varit tvungna att hålla sig väl med dem.  Fast överlag var det givetvis ett stort svek av de här kvinnorna vilka alltså befanns skyldiga till förräderi av den lokala ”krigsrätten” och fick gå i denna förnedrande parad.

Jaha tänker ni, vad har det här med att Breiviks släkt vägrar att svara i telefonen nu när han misslyckades med sitt värv?

Ja, vi säger att han hade lyckats? Vilka hade grannarna fått gå och buga och bocka för tror ni? Långsökt? Inte då. Jo, kanske för den som sitter på Facebook och ”gillar” att dödsstraff för Breivik, innan man går vidare till något som känns verkligare och ”gillar” kompisens nytagna foto av sin middag. jaja, det blev lite OT.

tbx

Under hela min uppväxt har jag fått höra berättelser om vad som hände i Norge (och Finland) under världskriget och efteråt. Den här tyskehorer-paraden var bara en. Min moster var kanske 8-9 år när det där hände för övrigt. Tänk, så förvirrande för en unge att se när andra barns mammor gick nakna med rakade huvuden hela vägen längs Narviks huvudgata medan grannar och alla andra i byn, spottade hatiskt efter dem dem som frotterat sig med krigsbelägrarna som orsakat så mycket förödelse för varenda familj i byn under kriget.

Min mamma anser att man inte skulle glömma vad Hitler och nazityskland ställde till med för mänskligheten, för så här i efterskott så vet vi att vi lät det ske. Därför blev jvi ungar fullproppade med detaljerade berättelser om tex bombanfallen som min familj fick tillbringa i skyddsrum som sakta men säkert fylldes med förnödenheten och sånt som behövdes om man blev tvungen att vistas där under längre tider.

Ja, man kan kanske säga att jag blivit hjärntvättad sen babystadiet, med alla dessa krigshistorier om det ”tyska herrefolkets nesliga illdåd” om man vill det… Jag borde verkligen vilja göra nåt åt saken tycker man.

– Så tycker inte ni som jag att nog är det allt bra konstigt att jag inte bygger bomber som jag avfyrar på torget utanför regeringsbyggnader i Tyskland och tar mig in på tex Sverigemokraternas sommarläger och avrättar så många jag kan. Jag har ju faktiskt rätt förutsättningar.

NRK sänder alltså rättegången direkt och vi kan följa den via svt. Mmedierna i Norge har valt att åtminstone försöka att inte ge Breiviks egen propaganda för mycket plats trots att han själv har skickat allt till youtube. Bra, tycker jag. Varför uppfylla dröm, att bli berömd för att ha begått sina vansinnesdåd som orsakat detta nationella trauma men vilket han anser är ett politiskt manifest.
Givetvis så bör åklagarsidan vara jäääkligt försiktig på vilket sätt man för fram den offentliga rättegången. Minsta felsteg så kommer Beiviks groupies (för såna kommer det att finnas, han sitter ju i fängelse! Jätteromantiskt…) att hugga och elda på hans och andra förvirrade wannabemassmördares fanatism. Och det är också därför jag tror att den norska åklagarsidan har valt att själva vara så detaljerade och inte dölja ett endaste litet dammkorn.

Jag vet inte om alla åklagare skulle gå med på att ha med alla händelser så pass detaljeradei en offentlig rättegång av det här formatet, men jag tror att det är bra att förstå att det här inte bara är ett impulsivt litet massmord som drabbat ANDRA. Detta är en mångårig detaljplan av en mycket uthållig och metodisk person som gått extremt systematiskt tillväga så vem tvivlar på att han inte kommer att använda samma metod vad gäller sitt eget försvar-  som han har rätt till enligt norsk lag.

Jag har inte den blekaste aning om varför Breivik anser att det räcker med att kallblodigt avrätta en massa av sina medmänniskor för att förbättra världen.  Men kanske kommer jag att få veta det när han ska få läsa upp det han skrivit till sitt försvar om varför han ansåg att hans handlingar var nödvändiga för hans sak. Undrar om han kommer att använda nån slags koreografi för att ge sig lite extra talarstolskänsla? Kanske hejla lite med armen så där ett par gånger i minuten.

Försvaret verkar ha bestämt sig för att lägga tyngdpunkten att Anders Behring Breivik kommer att kunna visa att det inte är så konstigt för väldigt många människor tycker som han.

Det finns förmodligen högerexremistiska grupperingar där ute i världen som kommer hylla Breivik som martyr, men jag tror faktiskt att ännu fler av de där högerextremisterna kommer att ta avstånd från Breiviks terrorhandlingar. Han är helt enkelt för självsvåldig och uppfylld av sin egen grandiosa storhet. I en grupp krävs samarbete och en gemensam agenda och det är han för egensinnig för. Nä, han är helt klart körd i högerns fina salonger. Nu får han helt enkelt lita på att medias koncentrerade fördumning av alla våra curlade och bigbrother-beroende ungdomar har fungerat så att hans hjältegloria kan få skina klar.


Annonser

About Tant Rasch

"DAMPTANT MED RÄTT ATT PÅVERKA" Lene Rasch är förmodligen en rätt vanlig tant i 50 års-trotsen med hyperaktiva egenskaper.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Jag blir himla glad om du tar dig tid för en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: