//
Oskyldig Ondska?

Jag klickade slumpvis vidare och läste ett större antal bloggar i morse. Jag skrattade, grät en skvätt, förfördes eller förfärades av det ni delar med er av. Allt utifrån ämne eller vinkling. Ni förgyller min dag, de flesta av er!
Nu till något helt annat. Något jag upptäckt när jag surfat runt de senaste åren är att det alltmer börjar florera en viss typ informationsspridning om mänsklig ondska som INTE är INFORMATION, enligt mig. Endast morbid sensationsmakeri.

Vi har alla sett de här ”informativa” filmsnuttssekvenserna presenterade på olika vis, vare sig vi vill eller inte. Ibland visas de som feta ”nyheter” i tv eller press. Filmsekvenser, nutidens ”snuffmovies” , gärna dödsmisshandel och brutala våldtäkter på unga flickor (även här i Sverige) filmade av gärningsutövarna själva och/eller av deras filmintresserade? polares kameramobil.

Direkt efteråt läggs händelserna ut på webben för att visa vilket coolt liv de lever. Tjohej *ironisk*
Idag råkade jag slumpas in på en blogg där skribenten tog avstånd från den här typen av ondska som en del störda människor är kapabla till. Tyvärr blev budskapet i den formen den presenterades ännu en sensationslysten ormgrop av äckel och förfäran. Bloggen länkade nämligen till dyngan, en filmsnutt om en hund som flåddes levande, med ljud och allt. Och för säkerhets skull, ifall nu inte alla klickade på filmlänken, visade skribenten en närbild av slutresultatet…

Den filmen (och liknande) har f.ö surfat runt jorden, jag vet inte hur många varv, för att vidarebefordas till alla ” i din adressbok”, diskuterats på forum, mailinglistor och bland vanligt löst folk IRL. Och sen händer ingenting mer. Jag tror det beror på att vi förlamas av det ondskefulla. Det blir bara för mycket, eller så vägrar vi tro att det är sant.

Det är nog ett groteskt skämt, säger många och glömmer sedan bort alltihopa. Att det finns människor som blivit så avtrubbade att den här sortens beteende är normalt för dem, är inget nytt. Men att göra allvarliga försök att avtrubba oss andra, göra sensation av levande varelsers förnedring och oerhörda lidande, visa upp det för världen och skryta om det – det är fan oförsvarbart.

Jag förstår att man skickar runt sånt här för det är verkligen förfärligt, men förstår man varför man gör det? Vill man berätta för andra för att hitta den och nita till den som gjorde detta eller vill man dela en otäck känsla med andra, eller vad? Inte ens en taskigt vaggad cyberpunkare med en mentalskadad fiskpinnes intellekt, skulle anse att den här sortens ”visuella kunskap” borde befrias. Det är jag fan säker på.

För mig leder de här tankarna mig vidare och jag börja undra NÄR mobilfilmerna – av det livsfarligt korkade avskummet som våldtar mycket unga barn, ja t.o.m spädbarn, till döds för att bli av med sin AIDS börjar läggas ut på youtube. Om de filmerna inte redan ligger där. *cyniskt*

Ska de filmerna också mailas vidare till alla i vår adressbok då de dyker upp? Skulle du göra det? I vilket syfte?

Och skulle du se dem?

Japp, det finns en underlig uppfattning som sprids som ”information” i stora delar av Afrika. Jungfrumyten som går ut på att en OSKULD kan rena/bota dem från sjukdomen och därför chansar den här sortens livsform? inte, ju yngre desto större chans att bli botad.

Annonser

Diskussion

8 thoughts on “Oskyldig Ondska?

 1. Usch. Det är så man slutar andas…
  Jag har tack o lov inte funnit såna horrors eller fått dem i mailen.
  Å andra sidan klickar jag aldrig på det, jag kan inte, orkar inte se sånt. Jag mår så dåligt, länge länge efteråt…

  Mår dåligt över djuren och det lidande de utsätts för. Mår dåligt över de som utsätter djuren för det. Och mår dåligt över den som tittar, över att stödja sån fruktansvärd marknad, som det ju faktiskt verkar vara.

  Jag är en av de som hoppar högt av lycka varje år det skrivs om tjurfäktning. Inte över händelsen utan de tyvärr alldeles för få gånger som ”tortören himself” kommer i vägen för det plågade djuret. Ju allvarligare skada han får desto bättre. Tyvärr får man alltid höra i media om det hemska som hände den stackars mannen… Ingenting eller ytterst lite skrivs om alla de stackars djuren som mannen ”leker” med.

  Posted by nollkollcarlsson | onsdag 27 maj 2009, 12:04 e m
 2. Jag mår också svindåligt om jag ser djur och människor plågas, särskilt som att man ingenting kan göra eftersom man får veta det efteråt. Men mest vill jag inte se det för att jag inte fattar varför jag bör SE det. Jag förstår alldeles utmärkt hur hemskt det är, tack.

  Tyvärr har jag inget civilkurage. Jag försöker verkligen jobba på att skaffa mig ett, men det blir mer att jag sitter och tycker en massa istället för att göra något åt det. Det känns så tröstlöst..

  Det jag tror att man måste lära sig, men jag vet inte om det är så, är att kunna stänga av efteråt. Dvs, ska man verkligen GÖRA något åt de här hemskheterna och orka med att hantera sina känslor av att inte kunna göra något (för att det ändå inte spelar någon roll) måste man göra opersonlig sak av det, helt enkelt, annars brinner man sönder. Ingen orkar hjälpa till med, eller själv rädda hela världen dygnet runt hur som helst.

  Jag hade t.ex själv inte velat bli sövd och opererad pga något förfärligt som någon annan tillfogat mig, av en gråtande kirurg med ständig sömnbrist, som av överambitiös empati och med hat i hjärtat mot min förövare, ångestladdad försökt rädda varenda en som kommmit i hans väg de senaste åren – även de gånger det var inbokat. 😉

  Posted by Tant Rasch | onsdag 27 maj 2009, 2:47 e m
 3. Civilkurage.. Hmm.
  Det har man alldeles för lite utav. Samtidigt, vad ska man göra?
  Hade det bara varit enkelt.
  För mig är det enkelt, jag tittar inte på det. Jag verkligen KAN INTE. Men vad kan jag göra åt de sjukhuvven som faktiskt tittar och kanske rent av både njuter och roas. För de vet jag ju inte vilka de är. Och eftersom jag inte letar efter dessa filmer kan jag inte anmäla nåt heller.

  På tal om anmäla, det borde finnas en sida på nätet dit man kunde anmäla filmer som dessa vi menar. Ungefär som Ecpat för att ta ett exempel, fast för djur.

  Usch, när jag var gravid så tittade jag på Kalla Fakta. (tror jag) Det var om de hemska djurtransporterna. Hallåan varnade känsliga tittare innan men det där har man ju hört förr tänkte jag….

  Detta är snart tolv år sen och jag mår fortfarande dåligt av det jag såg. Det räcker jag ser en djurtransport så ploppar bilderna fram.
  Och sen har det väl bara rullat på med dessa hemskheter år efter år. Det ena hemskare än det andra läser man om.

  Usch. Jag brukar inte tycka det är okej att slå barn men om jag hade fått veta att mina barn gjort nåt sånt så hade de nog fasiken fått se på fan. Smisk på bara stjärten om de så skulle varit över 40. 😉

  Frågan är, hur kan man överhuvudtaget lära sig att hantera dessa dåd. Men jag är grymt imponerad över de som faktiskt orkar kämpa. Orkar filma för at andra ska få veta, som tex de levande-plockade gässen.
  Hade jag kommit dit vettetusan om jag inte slagit ner folket med videokameran. Jag hade mått pest Och ingen hade fått reda på något och hela grajen hade varit i onödan. Jag beundrar de som faktiskt orkar stå kvar och se på hemskheterna. Och åtminstone försöker få något ändrat.

  Och. Det är det värsta, jag måste nog även erkänna mig lite chockat imponerad över de som, ibland, -är smygfilmade. Att de, trots att någon är där fysiskt verkligen fortsätta med detta plågeri, utan att verka tycka detta är fel. Hade de slutat så hade inget funnits att dokumentera och ingen hade fått veta hur det faktiskt går till.

  Posted by nollkollcarlsson | onsdag 27 maj 2009, 3:28 e m
 4. Oj, vad långt…
  Styckeindelningen verkar inte funka…

  Posted by nollkollcarlsson | onsdag 27 maj 2009, 3:29 e m
 5. Jag VET, det är bara NT som kan läsa sånt på skärmen tror jag. Vad fasen är det för fel? Är det nån inställning jag har gjort?

  Vet nån?

  Posted by Tant Rasch | onsdag 27 maj 2009, 4:04 e m
 6. Vad märkligt.
  När jag går in på mina kommentarer och läser så har jag radavstånd… Måste undersökas detta… 😉

  Posted by nollkollcarlsson | onsdag 27 maj 2009, 8:42 e m
 7. Hmm.. undar om det är meningen att man själv ska styckeindela med p? testar…

  nytt stycke

  Posted by Tant Rasch | torsdag 28 maj 2009, 12:57 f m
 8. nope det funkade inte

  Posted by Tant Rasch | torsdag 28 maj 2009, 12:58 f m

TANT RASCH ÄR SÅKLART EN HELT UNDERBAR

Månadsarkiv

Jag smygkollar

RSS Tarot . En del av mig

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Disneyland Can Wait

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Rebecca Rasch

RSS luleadf (bildblogg om Luleå damfotbolls A-lag)

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Marre och Jacki

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Min tama lillfirre Sushiann

David, Krokodilmördaren, Max och Maxine har fått sällskap av det bedårande nytillskottet

Besökare på sidan just nu

VARENDA TAGG :-)

Annonser
%d bloggare gillar detta: